Pusinky jsou skvělý univerzální dezert. Chutnají výborně samotné v základní verzi, stejně tak je ale můžete obměňovat a doplňovat krémy či ovocem. Navíc jsou přirozeně bezlepkové.
Základní suroviny na pusinky jsou pouze dvě – bílky a cukr. Všechny další jsou volitelné, změní vám chuť pusinek a promění jednoduchý dezert do mnoha variací. Jde taky o ideální využití přebývajících bílků. Ty můžete skladovat i v mrazáku.
Pusinky je možné jíst jen tak, ale můžete je i například navrstvit do skleničky společně s krémem a dalšími surovinami. Pro nejlehčí recept si vystačíte s vyšlehanou smetanou a sladkým ovocem. Smetanu ale můžete také ochutit, například kávou, promíchat s mascarpone nebo vsadit místo na ovoce na kousky hořké čokolády.
Recept na zdravé zelené kokosky s minimem kalorií
Na 1 várku:
- 4 bílky
- 230 g moučkového cukru
- 70 g krupicového cukru
Sněhové pusinky postup:
1. Bílky si vyšleháme do polotuha, poté po lžících přidáváme cukr a šleháme, dokud nám nevznikne lesklá pevná hmota, které tvoří špičky a drží, i když otočíme misku vzhůru nohama.
Tip: Pokud chceme udělat pusinky s příchutí, nyní je ideální čas. Do kakaových přidáme asi lžíci kakaa, do vanikových lžičku vanilkové extraktu, do citronových dvě lžíce citronové šťávy. Vmíchat můžeme i mleté ořechy či kokos.
2. Sněhem si naplníme zdobicí sáček a tvoříme pusinky na plech vyložený pečicím papírem. Pusinky se při pečení trochu zvětší, takže mezi nimi necháme rozestupy. Sušíme v troubě na 100 stupňů asi hodinu.
3. Hotové pusinky použijeme, jak chceme. Můžeme je také dozdobit rozehřátou čokoládou. V uzavřené nádobě vydrží pusinky několik dní.
Tip: Když uděláme pusinky větší, můžeme vždy jednu přímo potřít vybraným krémem či marmeládou a poté přiklopit druhou.