Sádlovému cukroví se někdy také říká důlkové koláčky či sádlové kuličky a je velice oblíbené pro svou výjimečnou křehkost – je totiž lehce propečené, ale zároveň se v puse krásně rozpouští ve sladké blaho. Nejčastěji se plní marmeládou, mandlemi, nebo nakonec obojím. V tomto článku vám přinášíme recept na klasické sádlové cukroví, ale máme tip i na veganskou verzi.
Osvědčená klasika
Důlkové sádlové koláčky jsou klasikou do sbírky vánočního cukroví. Veganská varianta vánočního cukroví se od toho sádlového příliš neliší, stačí vyměnit živočišný tuk, tedy sádlo za jiný nasycený tuk. Křehkou, vláčnou a lehkou strukturu totiž dělá právě specifický tuk, který je při běžné pokojové teplotě stále tuhý a zároveň se při zahřátí rozpouští. Dnes už se sádlo tolik nepoužívá a proto neuděláte chybu, pokud sádlo vyměníte například za kokosový olej, popřípadě za Alsan bio.
Postup přípravy
- Sypké ingredience si smícháme dohromady a následně utřeme se sádlem, nebo kokosovým tukem. Vypracované těsto si necháme odležet hodinku dvě v chladu – nedoporučujeme ale dávat do ledničky, příliš by ztuhlo. Čím déle necháme odležet, tím více se aroma a chuť rozvolní.
- Pokud ještě nemáte zkušenost s tvarováním stejných částí, doporučujeme si z těsta vytvořit dlouhého hada a z něj ukrajovat malé kousky a tvořit z nich kuličky. Ty by měly být ve velikosti lískového či maximálně vlašského ořechu. Pokud dáváte marmeládu, ihned kuličky prstem tvarujeme do placičky s důlkem, aby se marmeláda lépe nanášela. Pokud budete dávat pouze mandle, vmáčkněte ji do kuličky těsta a placička se tak udělá sama.
- Pokud má těsto správnou konzistenci, bude mírně praskat, ale zároveň bude držet pohromadě.
- Pečeme v mírně prohřáté troubě – přibližně 150-170 °C po dobu 15 - 20 minut.
- Pokud máte raději sladší cukroví, můžete sádlové koláčky ještě pocukrovat.