Na perníčky a jejich vůni se každoročně těší snad každý. Jsou nedílnou součástí Vánočních příprav. Jejich pečením začíná ta pravá vánoční nálada. Vyzkoušejte jejich zdravější variantu ze žitné mouky. Zaručeně se vám povedou.
Perníčky pečte jen tak dlouho, než zezlátnou a poté musí hned ven. Opatrně ať tu správnou dobu nepropásnete, protože potom ztvrdnout a nebudou dobré. Nemusí dlouho měknout a jsou chuťově výborné. Pokud máte ověřený recept, nemusíte ho vyměnit na nový. Stačí jen obměnit klasickou mouku za žitnou nebo jen její část. Záleží pouze na vás.
Postup přípravy
- Prosátou mouku smíchejte se sodou a perníkovým kořením. Poté přidejte ostatní ingredience. Vše by mělo mít pokojovou teplotu.
- Ze surovin umíchejte vláčné těsto, které zabalte do potravinové folie a nechte v lednici den nebo dva odpočívat.
- Těsto vyndejte z lednice a nechte chvíli povolit. Poté si vyválejte na plát a vykrajujte oblíbené tvary. Poskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu si vyhřejte na 180 °C a pečte asi 7 – 9 minut. Dobu pečení přizpůsobte svým zvyklostem i druhu trouby. Pamatujte, že méně je někdy více.
- Po vyndání plechu z trouby perníčky okamžitě potřete rozšlehaným vajíčkem. Někdo potírá mlékem. Vychladlé perníčky pak můžete zdobit podle své fantazie třeba bílkovou polevou nebo klidně nechat tak jak jsou.
Postup tvorby polevy: Prosátý moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou. Přidejte bílek a míchejte vidličkou, dokud se nevytvoří lesklá poleva. Tou pak můžete zdobit perníčky. Pokud by se vám poleva zdála příliš řídká, můžete přidat ještě trochu cukru nebo naopak citronové šťávy.
Náš tip: Perníkové koření můžete koupit nebo si ho připravit i domácí z mletého zázvoru, kardamomu, hřebíčku a skořice.