Vánoční čas je za dveřmi a s ním i pečení cukroví. Raději neotálejte, ať pak nedoháníte vše na poslední chvíli. Vánoce budou rozhodně krásnější, když 20. prosince nebudete tyto marokánky muset péct, ale už je budete ochutnávat.
Přestože lze marokánky použít jako výborné cukroví, můžete je upéct i jindy než v prosinci. Jsou univerzální a hodí se jako výživná svačinka – díky tučným ořechům a sladkému ovoci vás opravdu zasytí.
A co by to bylo za marokánky bez čokolády? Rozpusťte si ji ve vodní lázni a marokánky jí posléze potírejte – je to praktičtější než je do ní namáčet. Pokud chcete udělat aspoň trochu zdravější variantu, nechte sušenky bez polevy.
Na 1 várku:
250 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
30 g hladké mouky
2 lžíce medu
100 g vlašsských ořechů
100 g mandlí
100 g rozinek
100 kandované citrusové kůry
Vánoční cukroví marokánky postup:
1. Smetanu si v hrnci svaříme společně s cukrem, medem a moukou. Vznikne nám z ní hustá kaše.
2. Ořechy si nasekáme na menší kusy. Společně s kůrou a rozinkami vmícháme do vlažné kaše. Necháme ještě chvilku zchladnout.
Tip: Rozinky můžeme nahradit jiným sušeným ovocem – brusinkami, meruňkami, švestkami (větší plody pokrájet). Co se ořechů týče, lze také použít nějakou ořechovou směs.
3. Plech si vymažeme nebo vyložíme pečicím papírem. Lžičkou na něj klademe hromádky připravené směsi a mírně zploštíme. Pečeme na 160 stupňů, dokud okraje nezezlátnou. Po vychladnutí potíráme čokoládou.