Vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším druhům cukroví vůbec. A není se čemu divit, jemné a křehké těsto obalené ve vanilkovém cukru se přímo rozplývá na jazyku.
Pokud se vám však už klasické vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů přejedly, nebo jen chcete zkusit něco jiného, přidejte tentokrát do rohlíčků mandle.
Přečtěte si také: Recept na polomáčené linecké banánky
Na 1 várku:
- 250 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru + další na obalení
- 100 g loupaných mletých mandlí
- 2 žloutky
- 200 g měkkého másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- vnitřek 1 vanilkového lusku
Vanilkové rohlíčky s mandlemi postup:
1) V míse smícháme mouku, moučkový cukr, mandle a špetku soli. Do směsi přidáme také semínka z vanilkového lusku, máslo pokrájené na malé kousky a žloutky. Vypracujeme hladké těsto.
2) Z těsta vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3 cm, zabalíme je do potravinové fólie a dáme do ledničky alespoň na 30 minut.
3) Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia. Z každého válečku těsta nakrájíme asi 10 dílků, z nichž tvarujeme rohlíčky. Rozložíme je plech vyložený pečícím papírem. Rohlíčky postupně pečeme v troubě přibližně 8 – 10 minut, dokud nezezlátnou.
4) V misce smícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem a ještě teplé rohlíčky v něm obalíme.
Tip: Pokud necháte těsto odpočívat v lednici do druhého dne, bude se vám s ním lépe pracovat.