Cítíte už vánoční atmosféru? Není divu. Do Vánoc už skutečně mnoho času nezbývá. A stejně tak do přípravy cukroví. S Masarykovým začněte raději co nejdříve.
Masarykovo cukroví je tradiční a velice oblíbené. Tvoří ho jemné máslové těsto, které doplňují ořechy. K dokonalosti ho dotahuje moučkový cukr, v němž se kolečka na závěr obalují.
S přípravou Masarykova cukroví příliš neotálejte. Nejlepší je krásně změklé a k tomu potřebuje alespoň týden, spíš dva.
Čtěte také: Recept na polomáčené linecké banánky
Na 1 várku:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
180 g vlašských ořechů
1 žloutek
moučkový cukr na obalení
Vánoční Masarykovo cukroví postup:
1. Ořechy namočíme na dvě hodiny do vody. Poté slijeme, osušíme a nasekáme nahrubo. Smícháme mouku, změklé máslo, cukr a žloutek. Přidáme ořechy.
2. Z těsta tvoříme válečky o průměru 3-4 centimetry. Zabalíme do folie a dáme alespoň na pár hodin do lednice, klidně až do druhého dne.
Tip: Pokud nemáme čas čekat, až cukroví ztuhne, můžeme proces urychlit tím, že je dáme do mrazáku.
3. Ztuhlé válečky krájíme na tenká kolečka. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 150 stupňů do lehkého zezlátnutí. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.