Vánoční svátky se blíží a jeden z důvodů, proč se na ně těšit, je i dobré jídlo. Sladkou sekci zastupuje převážně cukroví. Linecké banánky jsou klasika, s níž nemůžete šlápnout vedle.
Co by to bylo za Vánoce bez cukroví? A co by to bylo za Vánoce bez lineckého cukroví? Je úžasně křehké, lehce provoněné citronem a mísí v sobě chuť jemného těsta a slaďoučké marmelády.
Linecké banánky jsou varianta klasického slepovaného lineckého cukroví. Liší se pouze tvarem a tím, že jsou namočené v čokoládě. Těsto tak klidně můžete rozdělit na poloviny a z jedné udělat banánky a z druhé vykrajovat kolečka.
Postup přípravy
- Mouku, změklé máslo, cukr, žloutky a citronovou kůru v množství dle chuti si smícháme a vypracujeme v hladké těsto. Uložíme minimálně na pár hodin do chladu.
- Uleželé těsto vyndáme, necháme krátce povolit, chvilku rukama propracujeme a poté přes strojek na maso tvoříme stejné banánky. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů do zezlátnutí.
- Upečené banánky necháme vychladnout. Poté banánek pomažeme oblíbenou marmeládou (vhodnější je kyselejší příchuť) a přiložíme druhý banánek. Na záběr máčíme v čokoládě rozpuštěné ve vodní lázni.
Tip: Pečení cukroví máčeného v čokoládě si můžeme naplánovat na jeden den. Čokoládu pak rozpustíme jen jednou a všechno, co chceme, v ní postupně namočíme.