Čas neúprosně plyne a letošní Vánoce jsou blíž a blíž. Vůně vánočního cukroví je už skoro cítit. Ať už pečete jen symbolicky, nebo připravujete spoustu druhů, rozhodně by v nabídce nemělo chybět něco ořechového. Třeba roztomilí ježci.
Ořechové cukroví je téměř vánoční povinnost. Receptů na něj je spousta, v předvánočním pečení mají různé druhy ořechů své nenahraditelné místo. Ježci s oříškem schovaným uvnitř sice nejsou nejsnazší a nejrychlejší, ale za originální výsledek, který potěší nejen děti, to stojí.
Předvánoční přípravy dokážou dát člověku zabrat. Neváhejte proto zapojit do pečení cukroví i děti. Zrovna ježci je budou bavit ohromně. Výsledek sice možná nebude tak hezký na oko, ale na tom nakonec vůbec nesejde.
Recept na ořechové košíčky s čokoládou. Vynikající vánoční klasika
Na 1 várku:
- 350 g hladké mouky
- 200 g másla
- 50 g cukru
- 1 žloutek
- ořechy dle potřeby
- 50 g čokolády na veření
- kokos na ozdobu
Vánoční cukroví ježci postup:
1. Jako u skoro jakéhokoliv cukroví začneme s přípravou s předstihem. Mouku, změklé máslo, cukr a žloutek smícháme a vytvoříme jednotné těsto. Zabalíme do fólie a necháme alespoň pár hodin uležet. Do druhého dne je to ideální.
2. Z odleželého těsta odebíráme kousky (zhruba ve velikosti budoucích ježků) a do každého schováme oříšek – mandli, lískový ořech nebo kus vlašského. Tvarujeme ježky – oválky s mírně zvednutým čumáčkem. Pečeme na 170 stupňů asi 10 minut, dokud ježci nezrůžoví.
Tip: Pokud děláme recept prvně a nejsme si jisti tvarováním ježků, můžeme udělat pár zkušebních kousků, ty upéct a sledovat, jak moc se pečením jejich tvar změní. Pak už můžeme sázet na jistotu.
3. Růžové upečené ježečky necháme vychladnout. Poté si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a pustíme se do zdobení – zadní polovinu těla namočíme do čokolády a poté obalíme v kokosu. Pomocí špejle doděláme čokoládové oči. Necháme ztuhnout a pár dnů uležet.