Nepečené cukroví má vždy své nadšence. Kdo by nemiloval vosí hnízda, různé druhy kuliček, čokoládu a další dobroty. Dnes zde máme jednu z variant kuliček, která je navíc vhodná i pro ty, kdo mají alergii na lepek. Ale ochutnat je mohou i ti, kdo chtějí svůj vánoční repertoár rozšířit o něco zdravějšího
Jáhlové kuličky jsou vhodné i pro osoby trpící intolerancí fruktózy. Při této alergii je nutné vyřadit všechny potraviny, které mají vysoký poměr fruktózy a glukózy (jablka, třešně, med apod.),
Potřebné ingredience:
- 150 g jáhel
- 50 g kokosu
- 300 ml vody
- 1 lžíce přírodního sirupu (rýžový, mandlový)
- kvalitní kakao
- kokos na obalení kuliček
Postup:
- Jáhly musíte spařit horkou vodou, aby nebyly hořké. Teprve poté je uvařte v horké vodě. Uvařte podle návodu na obale. Opatrně na konci vaření, ať se vám nepřipálí.
- Uvařené jáhly nechte dostatečně vychladnout. Poté k nim přimíchejte kokos a sirup. Promíchejte, aby se všechny suroviny řádně smísily.
- Utvoří se hmota, ze které pak tvarujte kuličky rukou. Hotové kuličky obalujte v kokosu. Kuličky můžete mít bílé nebo hnědé, pokud do části těsta přidáte kvalitní kakao.
Náš tip: Kuličky můžete obalit i v najemno nastrouhaných oříškách.