Laskonky u nás patří mezi nejolíbenější zákusky, těžko byste hledali tradiční cukrárnu, která by je neměla ve své nabídce. Máte je v nabídce i vy? Měli byste!
Tento recept lze použít jak na laskonky bez příchuti, tak na laskonky s ořechy či kokosem. Volbu necháváme na vás. Ve všech případech vykouzlíte jemnou a příjemně sladkou křupavou dobrotu.
Pokud laskonky uděláte v menším provedení, můžete je použít klidně jako vánoční cukroví nebo jako součást občerstvení na večírek.
Čtěte také: Recept na griliáš
Na 1 várku:
3 bílky
140 g krupicového cukru
30 g moučkového cukru
90 g kokosu nebo mletých ořechů – volitelné
Na krém:
500 ml mléka
30 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu
2 žloutky
20 g cukru
1-2 lžičky vanilkového extraktu
200 g másla
80 g griliáše nebo kokosu
Laskonky postup:
1. Z bílků vyšleháme polotuhý sníh. Poté po lžících všleháváme oba cukry. Výsledkem je pevný lesklý sníh. Pokud děláme laskonky s příchutí, vmícháme jemně do sněhu mleté ořechy či kokos.
2. Lžící tvoříme laskonky na plech vyložený pečicím papírem. Pokud máme formu na laskonky, použijeme ji. Sušíme v troubě na 100 stupňů asi hodinu. Že jsou laskonky hotové poznáme, pokud jdou snadno sundat z papíru. Pokud se lepí, ještě je vrátíme do trouby.
3. Už při pečení laskonek se můžeme pustit do krému. Polovinu mléka dáme do hrnce, přidáme cukr, vanilkový exktrakt a přivedeme k varu. Zbylé mléko si společně s žloutky, moukou a škrobem vyšleháme. Vmícháme do hrnce a pokračujeme v míchání , dokud nám směs nezhoustne do pudinkové konzistence. Poté necháme zchladnout.
4. V míse vyšleháme změklé máslo. Postupně přišleháváme vychladký pudink a šleháme asi deset minut, dokud není krém hladký. Na závěr přidáme griliáš či kokos. Krém dáme do zdobicího sáčku a plníme jím laskonky.