Vyzkoušejte měkounké a lahodné medové trubičky naplněné karamelovým krémem. Krásně voní a doslova se rozplývají na jazyku.
Toto vánoční cukroví dá sice o něco více práce, ale výsledek stojí za to. Trubičky se určitě stanou hitem vašich vánoc a budete je na příště péct rovnou ve dvou dávkách. Nedoporučujeme dávat si jich na plech příliš mnoho. Je opravdu zapotřebí natáčet je na vařečku ještě teplé, jinak se začnou lámat a nevypadají hezky.
Potřebné ingredience:
- 450 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 1 vejce + 1 žloutek
- 70 – 100 g medu
- 1 lžička jedlé sody
- čokoládová poleva na namáčení konců trubiček
- 1 karamelové nebo klasické sladké Salko a 300 g másla na karamelový krém
Postup:
- Mouku, cukr, vejce a žloutek, med a sodu dejte do mísy a vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc uležet.
- Těsto vyndejte z chladničky a nechte malinko povolit. Poté vyválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka o průměru 6 cm. Vyskládejte na plech s pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi kolem čtyř minut. Poté troubu otevřete, ale plech nechte uvnitř. Postupně vyndávejte jedno kolo za druhým a stáčejte přes vařečku. Takto postupně stočíte všechna kola.
- Hotové trubičky nechte vychladnout a jejich konce pak namočte do čokoládové polevy. Trubičky jsou po upečení tvrdé, ale nebojte se, krásně změknou. Zejména po naplnění krémem.
Karamelový krém
- Karamelové Salko je výhodné v tom, že ho nemusíte vařit. Použít můžete i klasické kondenzované Salko, které ale musíte nejdříve uvařit tak, že do hrnce nalijete vodu a vložíte celou plechovku. Musí být úplně ponořená ve vodě. Nechte vařit 3 hodiny. Po uvaření musí dobře vychladnout.
- Máslo nechte chvíli stát na lince, aby získalo pokojovou teplotu a poté vyšlehejte do hladka. Snižte otáčky a postupně přidávejte po lžících Salko. Nešlehejte příliš rychle, protože by se vám krém mohl srazit a byly by v něm hrudky.
- Hotový krém dejte na chvíli do chladničky, než budete plnit trubičky.
Náš tip: Trubičky jsou výborné i naplněné pařížským krémem nebo přímo pařížskou šlehačkou. V takovém případě je ale plňte raději až chvíli před podáváním, protože šlehačkou trubičky hodně změknou.