Přibližně měsíc zbývá do Vánoc a je proto ideální čas rozmýšlet, jaké letos upéct cukroví. Kokosové kuličky jsou jasná volba – rychlé, snadné a naprosto vynikající.
Raffaello neboli kokosové kuličky jsou sladký zázrak. Nejen ty z obchodu, ale i ty domácí. Nechutnají stejně, zato vám k jejich výrobě stačí pouhé tři ingredience – slazené zahuštěné mléko, kokos a mandle.
Kokos můžete sehnat mletý na různě velké kousky – záleží na výrobci. Pokud byste narazili na rozdílnou velikost, kupte jeden jemný a jeden hrubší – jemný bude skvělý do těsta, hrubý zase na obalování.
Na 1 várku:
1 salko
200 g kokosu
100 g mandlí
kokos na obalení
Vánoční cukroví kokosové kuličky postup:
1. Mandle spaříme horkou vodou, chvilku počkáme, než voda mírně vychladne, a poté oloupeme. Salko smícháme s kokosem.
2. Do ruky vždy vezmeme jednu mandli, část kokosové směsi a mandli do ni schováme. Poté vytvarujeme do kuličky – můžeme v ruce nebo na pracovní ploše. Dáme na tác. Takto pokračujeme, dokud nejsou misky prázdné. Přebývající mandle nebo hmotu můžeme sníst.
Tip: Kokosová směs začne postupem času vlivem pokojové teploty měknout a víc se lepit. Kuličky proto můžeme dělat klidně navícekrát – hmotu dáme vždy na chvilku vychladit do lednice a poté pokračujeme. Nebo si ji můžeme rovnou rozdělit do tří mističek – s jednou pracovat a další dvě mezitím chladit v lednici.
3. Jakmile máme kuličky hotové, vsypeme si do hlubšího talíře pár lžic kokosu a kuličky v něm jednu po druhé obalíme. Uchováváme v lednici nebo na jiném chladném místě.