Nepečené kuličky v různých verzích patří mezi velmi oblíbené druhy cukroví. Máte je hotové během chvilky a navíc je můžete připravit i v tom největším shonu pár dní před Vánoci.
Kromě toho, že jáhlové kuličky s rozinkami a vlašskými ořechy chutnají výborně, jsou navíc bez lepku a mohou si je tak dopřát i ti, kteří trpí celiakií.
Jáhly obsahují velké množství cenných látek, které naše tělo zvlášť v zimním období uvítá. Kromě sacharidů, bílkovin a vlákniny v nich najdeme draslík, hořčík, měď, fosfor, zinek, železo a vitaminy skupiny B. Jáhly se proto doporučují i malým dětem, sportovcům a lidem se střevními onemocněními.
Přečtěte si také: Recept na domácí ledovou čokoládu
Na 1 várku:
0, 5 hrnku jáhel
1, 5 hrnku mléka (může být i rostlinné)
3 lžíce třtinového cukru
2 hrsti rozinek
100 g mletých vlašských ořechů
skořice
Jáhlové kuličky postup:
1) Jáhly nejprve několikrát propláchneme horkou vodou, abychom je zbavili hořkosti. Poté je nasypeme do hrnce, zalijeme mlékem a vaříme 20 minut na středním plamenu.
2) Po pár minutách osladíme třtinovým cukrem a během vaření neustále mícháme, aby se jáhly nepřichytily ke dnu hrnce.
3) Jakmile jsou jáhly uvařené, přidáme do nich rozinky, skořici podle chuti a přibližně polovinu oříšků. Směs necháme zcela vychladnout.
4) Když jsou jáhly vychladlé, tvarujeme z nich malé kuličky, které pak obalujeme v mletých vlašských oříškách.
Tip: Místo vlašských ořechů můžeme použít mandle nebo lískové oříšky.
Líbí se vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními!