Cítíte ve vzduchu vánoční atmosféru? Vánoce jsou za dveřmi a je to znát na každém kroku, tedy i v kuchyních, kde už voní cukroví. Třeba i tyto oblíbené išelské dortíčky.
Išelské dortíčky byly údajně oblíbeným cukrovím Františka Josefa. Z rakouského lázeňského města Bad Ischl si jich prý odvážel plné krabice. Když je ochutnáte, nebudete se mu vůbec divit. Kromě Rakouska je cukroví oblíbené i u nás či v Německu.
Těmito malými dortíky se prolíná oříšková chuť. Nachází se jak v těstu, tak v krému, jímž se kousky slepují. Nechybí ani na vrchu na ozdobu – skoro jako třešinka na dortu.
Na 1 várku:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 80 g ořechů, nejlépe mandlí
- 1 žloutek
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- citronová kůra dle chuti
Na náplň:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- 1 lžíce džemu
- 1 lžíce rumu
- čokoláda a ořechy na ozdobu
Išelské dortíčky postup:
1. Mandle si spaříme, oloupeme a rozmixujeme najemno. Nebo můžeme koupit už mleté mandle. Mouku prosijeme, smícháme s kakaem, mandlemi, moučkovým cukrem, žloutkem a kousky změklého másla. Vypracujeme nelepivé těsto. Dle chuti přidáme citronovou kůru. Zabalíme do folie a dáme alespoň na hodinku uležet do lednice.
2. Uleželé těsto vyválíme na 2-3 milimetry silný plát. Pomocí vykrajovátka (případně skleničky) z něj vykraujeme tvary – nejčastější jsou kolečka, můžete ale zkusit také kytičky, hvězdičky nebo obdélníky. Vyskládáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů pět a více minut.
3. Upečené tvary necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Nameleme vlašské ořechy. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme rum, džem a mleté ořechy. Šleháme, dokud se nám ingredience nespojí.
4. Krémem slepujeme vychladlé dortíčky. Na závěr je polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme polovinou vlašského ořechu nebo oloupané mandle.