Bez lineckého cukroví si málokdo z nás dokáže představit ty pravé Vánoce. Co ale dělat v případě, kdy musíme dodržovat bezlepkovou dietu? Naštěstí stačí původní recept jen trochu upravit a na světě je výborné linecké cukroví, které je vhodné i pro osoby trpící celiakií.
S těstem z bezlepkové mouky se sice někdy trochu hůře pracuje, ale výsledek rozhodně stojí za to. Stejně jako u klasického cukroví je dobré nechat bezlepkové linecké uležet na chladném místě minimálně 14 dnů, aby se chutě dobře propojily.
Přečtěte si také: Recept na lahodné nepečené datlové kuličky s kešu
Na 1 várku:
300 g hladké bezlepkové mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
Na ozdobení:
rybízová marmeláda
moučkový cukr
Bezlepkové linecké cukroví postup:
- Všechny sypké suroviny dáme do mísy a pořádně promícháme. Přidáme žloutky a povolené máslo nakrájené na malé kousky. Rukou vypracujeme kompaktní těsto a uložíme do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C asi 10 minut.
- Upečené linecké necháme zcela vychladnout a poté lepíme k sobě rybízovou marmeládou. Nakonec ještě můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tip: Linecké cukroví můžete slepovat také malinovou, meruňkovou nebo jahodovou marmeládou.