Tuk se dá v mnoha vánočních receptech nahradit jemně mletými ořechy, kvalitním olivovým olejem či různými druhy semínek, jako jsou chia semínka, slunečnicová a konopná semínka. „Kvalitní olej a oříšky dodají tělu zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, omega-3 a omega-9 a vitamín E,“ dává svůj tip na zdravější ingredience při pečení cukroví Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
Zajímavost: Konopné semínko je bohatým zdrojem bílkovin, které se skládají z 20 aminokyselin, z toho 8 esenciálních. Bohaté je i zastoupení vitamínů A, C a vitamínů skupiny B. Z minerálních látek jsou to vápník, zinek, hořčík, železo, draslík, jód a další.
Ingredience:
- ¾ šálku kokosové mouky či jemně mletého kokosu
- 2 až 3 lžičky javorového sirupu nebo medu
- 1 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce vody
- 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 2 lžičky drceného konopného semínka
- 1 lžička chia semínek
- 10 až 12 menších loupaných mandlí
Postup:
Ve větší míse smíchejte všechny ingredience kromě mandlí, až vznikne kompaktní těsto. Pokud by bylo příliš suché, přidejte ještě trochu vody. Tvořte kuličky, do kterých vložte loupané mandle. Kuličky vychlaďte v ledničce, aby kokosový olej dobře ztuhl a kuličky zpevnil.