Jen málokomu neučarovaly už v dětství marcipánové figurky a modely, které se přímo rozplývaly na jazyku. Marcipánové brambory si vyrobíte jednoduše i doma.
Marcipánové brambory již tradičně doprovázejí Mikuláše či Vánoce. Původně se k nám dostaly z Německa, kde jsou považované za vánoční specialitu. Obvykle se dají pořídit v obchodě, ale kvalita marcipánu se může lišit, a tak je mnohem lepší si je udělat vlastnoručně doma. Toto nepečené cukroví je hotové během chvilky. V lednici v uzavřené krabičce dlouho vydrží a tak budete mít vždy po ruce něco na zub, k pohoštění nečekané návštěvy.
Recept na marcipánové brambory:
- 150 g celých neloupaných mandlí
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek nebo 5 polévkových lžic javorového sirupu
- 1 čajová lžička studené vody
- 5 kapek tresti s příchutí hořká mandle (volitelné)
- Hořké kakao na obalování
Postup:
- Mandle zalijeme horkou vodou a necháme je pařit zhruba hodinu.
- Spařené mandle vyloupeme ze slupky a necháme oschnout.
- Oloupané mandle umeleme v mlýnku nebo rozmixujeme v mixéru (doporučuje pouze v případě výkonnějších strojů).
- Umletou mandlovou hmotu přidáme cukr, vodu, bílek či javorový sirup, dle chuti mandlovou tresť a vypracujeme do dokonale hladké hmoty.
- Z těsta tvoříme kuličky (ideálně velikosti vlašského ořechu) a obalujeme v hořkém kakau.
Tip: Kupované mleté mandle pro tento recept nejsou vhodné, protože jsou velmi suché, a nedocílíte tak dokonale hedvábné konzistence těsta.
Čtěte také: Nepečené rumové kuličky v kokosu
Napište komentář