Recept na pracny neboli medvědí tlapky. Upečte tradiční vánoční cukroví

Recept na pracny
Foto: Honza Groh (Jagro) , Zdroj: Wikipedie

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi se blíží i pečení vánočního cukroví. Máte své oblíbené nebo zkoušíte každý rok něco nového? Pracny by ve vašem repertoáru každopádně neměly chybět.

Medvědí tlapky jsou nejen oblíbené cukroví, ale navíc tradiční. Babičky by vám mohly vyprávět. Do jejich pečení se pusťte nejlépe už začátkem prosince, ať mají dost času změknout. Nezapomeňte je ale uchovávat z dosahu mlsných jazýčků, jinak hrozí, že vám do Vánoc nezbyde ani drobeček.

S přípravou začneme ideálně den předem, těsto pak můžeme nechat celý den uležet. Při přípravě mějte trpělivost, pracny nemají svůj název jen tak, jsou opravdu celkem pracné.

Čtěte také: Recept na snadná vosí hnízda

Na 1 várku:

350 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
260 g másla
120 g jemně mletých vlašských ořechů
50 g kakaa
1 lžička skořice
půl lžičky mletého hřebíčku

Vánoční cukroví pracny postup:

1. Smícháme si všechny sypké ingredience, přidáme na kostičky nakrájené máslo v pokojové teplotě a ručně vypracujeme těsto. Bude to trvat, tak buďme trpěliví. Hotové těsto dáme do potravinářské fólie a necháme v lednici do druhého dne nebo alespoň pár hodin.

2. Chvilku před pečením vyndáme těsto, necháme ho mírně povolit a poté z něj odebíráme kousky, jimiž plníme formičky. U krajů by mělo být více těsta než ve středu, pracny pak budou lehce vypouklé.

3. Naplněné formičky vyskládáme na plech a dáme do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme přibližně dvacet minut. Hotové pracny vyklopíme z formiček, a pokud chceme, ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru.

Líbí se vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními!

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*