Recept na linecké cukroví. Zdravější varianta ze špaldové mouky

Recept na špaldové linecké cukroví
Recept na linecké cukroví. Zdravější varianta ze špaldové mouky
Ohodnoťte tento recept

Receptů na linecké cukroví není nikdy dost. Tentokráte můžete zkusit zdravější variantu ze špaldové mouky a mletých mandlí. Uvidíte, že výsledek bude výborný a takřka nerozeznatelný od originálu.

Linecké cukroví nesmí chybět na žádném vánočním stole. Milují ho děti i dospělí. Jeho příprava je poměrně rychlá a jednoduchá. Do přípravy zapojte i děti a užijte si skvělé, zábavné odpoledne. Dobrou chuť.

Potřebné ingredience:

  • 250 g špaldové mouky (ideálně v Bio kvalitě)
  • 150 g másla (pokud trpíte intolerancí laktózy, dejte rostlinný tuk např. Alsan)
  • 110 g třtinového cukru (mletého)
  • 60 g mletých mandlí
  • 3 žloutky (bílky si schovejte a můžete je použít na jiné cukroví)
  • citronová kůra
  • vanilkové aroma nebo vanilkový lusk

Postup:

  1. Všechny ingredience si dobře odvažte a smíchejte v misce na kompaktní těsto. Můžete míchat klasicky rukama nebo využijte moderní techniku a použijte kuchyňského robota. Při míchání rukama se vám možná chvilkama bude zdát, že z toho žádné těsto nikdy nebude, ale nebojte se. Jak se bude máslo postupně rozpouštět, vytvoří se hladké a vláčné těsto. Hotové těsto si zabalte do potravinářské folie a nechte do druhého dne odpočívat v chladničce.
  2. Druhý den vyndejte těsto a rozdělte na tři díly. Jeden si nechte venku a zbylé dva vložte zpátky do lednice. Část, kterou jste si nechali vyndanou, dejte na vál pokrytý potravinářskou fólií a vyválejte. Na fólii se vám budou lépe vykrajovat tvary. Nebudou se lepit k podložce.
  3. Těsto vyválejte na potřebnou šířku, jak máte ve zvyku. Vykrájejte a dejte na plech. Pečte ve vyhřáté troubě asi na 180 °C podle šířky těsta.
  4. Upečené linecké cukroví nechte vychladnout a poté spojujte jednotlivé kousky k sobě marmeládou podle vlastního výběru, ideální domácí výroby. Výborná je i klasická nugeta (nebo zdravější varianta, která se dá vyrobit doma) či různé krémy. Cukroví můžete posypat cukrem, pocákat čokoládou a ozdobit podle své fantazie a chuti.

Náš tip: Aby vám máslo v těstě lépe pracovalo, můžete ho studené nastrouhat na struhadle do těsta.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*