Recept na vánoční cukroví. Plněné ořechy vám provoní vaši kuchyň

Líbí se vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními!

Vánoce jsou za dveřmi a spolu s nimi i vůně vánočního cukroví. Ořechy jsou pro vánoční pečení nezbytnou ingrediencí. Proč rovnou nezkusit cukroví, které se po této surovině jmenuje?

Plněné ořechy jsou klasika s výraznou chutí – o to se postarají právě vlašské ořechy, které mají v tomto receptu místo jak v těstu, tak v náplni. Pokud by to bylo na váš vkus příliš mnoho ořechů, nahraďte krém nějakým svým oblíbeným máslovým nebo čokoládovým. Eventuálně můžete náplň úplně vynechat, pak už to ale nebudou ořechy. Dobré to ale bude i tak.

Upravovat si můžete také množství rumu použitého na krém. Někdo má radši, když je cukroví rumem jen mírně ovoněné, někdo preferuje jeho výraznější chuť. V každém případě přidávejte rum postupně po troškách, ať nemáte náplň příliš tekutou nebo silnou.

Čtěte také: 13 tipů na snadnější pečení cukroví

Na 1 várku:

300 g hladké mouky
230 g másla
100 g vlašských ořechů
80 g moučkového cukru
1 žloutek
půl lžičky mleté skořice

Na krém:

250 g másla
100 g moučkového cukru
80 g vlašských ořechů
rum dle chuti

Vánoční cukroví plněné ořechy postup:

1. Vlašské ořechy na těsto i na krém si rozmixujeme nebo jinak rozdrtíme najemno. Osmdesát gramů si dáme stranou. Ke zbývajícím ořechům přidáme ostatní ingredience na těsto, máslo by mělo být změklé, a vypracujeme těsto. Dáme na pár hodin uležet do chladu.

2. Z uleželého těsta odebíráme kousky a plníme jimi formičky. V středu necháme menší důlek, do které se pak dá krém. Vyskládáme na plech.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů dozlatova. Hlídáme, protože pečení je celkem rychlovka, bude trvat asi deset minut. Ještě teplé ořechy vyklopíme z formiček.

4. Mezitím se pustíme do přípravy krému. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a zbylými mletými ořechy. Přidáme tolik rumu, kolik uznáme za vhodné.

Tip: Pokud nám krém přijde příliš tekutý, můžeme ho dát na chvilku do lednice, kde nám opět ztuhne. Kdyby ani to nepomohlo (pravděpodobně kvůli příliš velkému množství rumu), můžeme ještě přišlehat trochu másla a/nebo cukru.

5. Důkladně vychladlé ořechy plníme krémem za použití zdobicího sáčku nebo obyčejné lžičky. Přiklopíme druhým ořechem a uchováváme v chladu.

Líbí se vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními!

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*