Menu
oCukroví.cz

Recept na sladké sójové kuličky. Cukroví sladké a zdravé v dokonalém poměru

Chtěli byste letos na Vánoce zakusovat něco jiného, než přeslazené cukroví plné mouky? Zkuste vzít do hry luštěniny. Sladké sójové kuličky vás příjemně překvapí.

Sójové boby jsou luštěnina, která obsahuje velké množství proteinů a je důležitým zdrojem rostlinných bílkovin. V kuchyni ji známe jako zdravou alternativu k masu nebo ve formě sójových výrobků typu tofu, tempeh, omáčky, jogurty, pomazánky a další. Obvykle se z ní připravují pokrmy naslano, ale zkuste dát šanci i sladkým variantám.

Připravit sladké sójové kuličky zvládne opravdu každý. Jediné, co zabere čas, je namáčení a vaření sójových bobů. Odměnou vám bude chutný zdroj proteinů a bílkovin. Sladké sójové kuličky jsou výborný způsob, jak zajistit dostatečný přísun luštěnin dětem, které je často odmítají jíst.

Recept na sladké sójové kuličky:

Na 20 kuliček:

  • 200 g uvařených sójových bobů
  • 100 g ovesných vloček
  • 2 – 3 lžíce medu
  • 30 g másla
  • hrst předem namočených rozinek
  • skořice / vanilka dle chuti
  • na obalení – kakao, karobový prášek, kokos, sezamová / chia / lněná semínka apod.

Postup:

  1. Sójové boby připravte podle návodu a nechte vychladnout.
  2. Všechny ingredience, kromě těch na obalení, rozmixujte na hladkou pastu. Nechte důkladně vychladit v lednici.
  3. Ze ztuhlé směsi vytvarujte kuličky a dle chuti obalte.
  4. Nesnědené kuličky uchovávejte v chladu.

Tip: Místo sojových bobů můžete použít například cizrnu.

 

Čtěte také: Recept na zázvorové kuličky s kakaem. Potěší milovníky netradičních chutí

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na sladké sójové kuličky. Cukroví sladké a zdravé v dokonalém poměru