Recept na dort Harlekýn. Upečte korunovaného krále mezi dorty

Recept na dort Harlekýn. Upečte korunovaného krále mezi dorty
Ohodnoťte tento recept

Harlekýn patří mezi naprosté dortové favority. Není se čemu divit. Snoubí v sobě samé skvělé chutě, chutná naprosto božsky a přitom není zas tak těžké ho udělat.

Dort Harlekýn je poctivá pochoutka plná kakaa, čokolády a krémové smetany. Na chuť přesto nepůsobí příliš tučně, což je mimo jiné i proto, že neobsahuje žádné máslo.

Hodí se na jakoukoliv oslavu a chutnat bude jak dětem, tak dospělým. Díky zdobení můžete na jeho povrh napsat číslovku symbolizující věk oslavence nebo třeba srdíčko. Pokud ho pečete častěji, připravte si korpusy klidně do zásoby, v mrazáku vydrží i čtvrt roku.

Čtěte také: Recept na piškotový korpus na dorty

Na 1 běžně velký dort:

6 vajec
5 lžic cukru
2 lžíce oleje
9 lžic hladké mouky
4 lžíce kakaa
špetka soli

Na krém:

600 ml smetany ke šlehání
160 g hořké čokolády

Dort Harlekýn postup:

1. Den předem začneme s přípravou tmavého krému. Nalámeme si čokoládu a dáme ji do hrnce společně s 400 ml smetany. Pomalu zahříváme a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi minutu, poté odstavíme z plotny. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, poté přendáme do vyšší miskym zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice.

2. Pokračovat budeme druhý den upečením korpusu. Na ten si ušleháme žloutky s cukrem. Vmícháme nejprve olej a poté mouku s kakaem, které jsme si předtím smíchali v jiné míse. Z bílků ušleháme pevný sníh a jemně vmícháme k ostatním surovinám.

3. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou či krupicí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny nebo dokud se těsto přestane lepit na špejli. Poté necháme korpus vychladnout, ideální je to několik hodin, lépe se s ním pak pracuje.

4. Zbývající smetanu si vyšleháme dotuha. Pokud sáhneme po opravdu tučné, není třeba používat ztužovač. Korpus si podélně rozkrojíme na půl a potřeme asi třetinou pařížské šlehačky. Přiklopíme druhým korpusem. Další část tmavé šlehačky použijeme k potření boků dortu i jeho vršek. Zbytek šlehačky si dáme do zdobicího sáčku, totéž uděláme s klasickou šlehačkou. Oběma dozdobíme vrch dortu dle libosti.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*