Recept na dort Harlekýn. Upečte korunovaného krále mezi dorty

Harlekýn patří mezi naprosté dortové favority. Není se čemu divit. Snoubí v sobě samé skvělé chutě, chutná naprosto božsky a přitom není zas tak těžké ho udělat.

Dort Harlekýn je poctivá pochoutka plná kakaa, čokolády a krémové smetany. Na chuť přesto nepůsobí příliš tučně, což je mimo jiné i proto, že neobsahuje žádné máslo.

Hodí se na jakoukoliv oslavu a chutnat bude jak dětem, tak dospělým. Díky zdobení můžete na jeho povrh napsat číslovku symbolizující věk oslavence nebo třeba srdíčko. Pokud ho pečete častěji, připravte si korpusy klidně do zásoby, v mrazáku vydrží i čtvrt roku.

Čtěte také: Recept na piškotový korpus na dorty

Na 1 běžně velký dort:

6 vajec
5 lžic cukru
2 lžíce oleje
9 lžic hladké mouky
4 lžíce kakaa
špetka soli

Na krém:

600 ml smetany ke šlehání
160 g hořké čokolády

Dort Harlekýn postup:

1. Den předem začneme s přípravou tmavého krému. Nalámeme si čokoládu a dáme ji do hrnce společně s 400 ml smetany. Pomalu zahříváme a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi minutu, poté odstavíme z plotny. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, poté přendáme do vyšší miskym zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice.

2. Pokračovat budeme druhý den upečením korpusu. Na ten si ušleháme žloutky s cukrem. Vmícháme nejprve olej a poté mouku s kakaem, které jsme si předtím smíchali v jiné míse. Z bílků ušleháme pevný sníh a jemně vmícháme k ostatním surovinám.

3. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou či krupicí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny nebo dokud se těsto přestane lepit na špejli. Poté necháme korpus vychladnout, ideální je to několik hodin, lépe se s ním pak pracuje.

4. Zbývající smetanu si vyšleháme dotuha. Pokud sáhneme po opravdu tučné, není třeba používat ztužovač. Korpus si podélně rozkrojíme na půl a potřeme asi třetinou pařížské šlehačky. Přiklopíme druhým korpusem. Další část tmavé šlehačky použijeme k potření boků dortu i jeho vršek. Zbytek šlehačky si dáme do zdobicího sáčku, totéž uděláme s klasickou šlehačkou. Oběma dozdobíme vrch dortu dle libosti.

Líbí se vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními!

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*